În raionul Şoldăneşti au fost reorganizate 6 scoli în acest an. 3 au fost inchise, ca urmare a reformei structurale in educatie. Copiii din aceste institutii au fost transferati la patru scoli de circumscriptie.Ei zilnic parcurg cateva kilometri pentru a ajunge la scoala. Alla Ceapai a mers la una din aceste scoli de circumscriptie, liceul Alexei Mateevici din orașul Șoldănești.
După reforma structurală în educaţiei la liceul de circumscripţie Alexei Mateevici studiază de două ori mai mulţi elevi. Aproape a cincea parte dintre ei sunt transportaţi cu autobuzul şcolar din satele Şipca, Parcani şi Mihuleni, situate la diferite distanţe, între 3 şi 12 kilometri. Una din ei este şi Ionela Ceborciu elevă în clasa 6. Ea îmi spune că a avut nevoie de câteva săptămâni bune ca să se acomodeze în noua şcoală:
Ionela Ceborciu x Ionela Ceborciu „Credeam că o să am conflicte cu colegii, sau nu o să mă împac şi voi fi singura colegă de clasă care nu va fi acceptată. Dar nu s-a întâmplat asta. Toţi suntem uniţi şi ne împăcăm. Şcoala dacă este mare colegii din Şoldăneşti mergeau primii pe la sălile de clasă. Iar noi, cei veniţi din sat nu ştiam în care parte să o luăm, pentru că nimeni nu ne-a arătat toate sălile de clasă. Dar cu timpul ne-am acomodat.”
După reorganizare la Şipca, Parcani şi Mihuleni au rămas doar şcoli primare şi grădiniţe. Iar parte din cadrele didactice au fost transferate la liceul din Şoldăneşti. Printre ele este şi profesoara de educaţie fizică Ludmila Rotaru, care acum un an a predat la şcoala din satul Parcani. Ea îmi spune că, la început, unii au primit cu înţelegere, alţii s-au opus cu vehemenţă acestei reorganizări:
Ludmila Rotaru x Ludmila Rotaru „Ca şi în orice localitate erau şi la noi unele nemulţumiri. Lumea nu era bine informată despre ce urmează să se întâmple şi unde o să ajungem. Nu şti