Weekend-ul acesta a avut loc la Orheiul Bistriţei, în Pădurea din Şes, zonă protejată de lege, cea de-a XII-a ediţie a Festivalului „Laleaua Pestriţă”. La îndemnul autorităţilor locale, cei prezenţi s-au înfruptat din micii pregătiţi la doar doi paşi de zona protejată şi au ascultat muzică populară. Câţiva cai au fost mai curajoşi şi chiar s-au înfruptat din iarba din zona protejată.
Festivalul „Laleaua Pestriţă” a marcat weekend-ul acesta pentru al doisprezecelea an consecutiv existenţa pe tărâm bistriţean a lalelei pestriţe, o floare rară protejată de lege. Autorităţile judeţene nu au lipsit nici ele de la eveniment promiţând cu mâna pe inimă că se vor îngriji de protejarea lalelei care seamănă cu o tablă de şah.
Norocul plantei care creşte în Pădurea din Şes încă din anii `80, a fost acela că a înflorit la începutul lunii mai, înainte ca festivalul care-i poartă numele să adune mii de oameni din tot judeţul la doi paşi de zona protejată.
Păduricea din apropierea localităţii Orheiul Bistriţei s-a umplut în nici două ore de maşini, căruţe, oameni şi grătare, care sfidau în primul rând natura şi mai apoi „legea picnicului” deja intrată în vigoare.
Zona protejată a fost „anunţată” printr-o pancartă şi delimitată cu o bandă galbenă. Aceasta însă nu a împiedicat oamenii să facă o plimbare prin pădurea care până acum o săptămână adăpostea floarea de culoare mov, care a stârnit curiozitatea botaniştilor români.
Caii n-au fost nici ei opriţi nici de stăpâni şi nici de jandarmii sau poliţiştii prezenţi să intre în perimetrul protejat şi să se înfrupte din iarba „interzisă”.
Cristian Ţetcu, custode a şase arii protejate de pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud, ne spune că manifestarea era „interzisă” în primul rând de legea picnicului şi mai apoi de faptul că era vorba despre o zonă protejată. F