Igor Boțan: Curtea ar trebui să facă totuşi abstracţie de interesele politice.
Rolul Curtii Constituţionale în actuala criză politică de la Chișinău este subiectul discuției purtate de Vasile Botnaru cu analistul politic Igor Boțan.
Igor Boţan: „Atunci când clasa politică şi societatea per ansamblu sunt divizate, Curtea Constituţională, în principiu, se pare că nu poate fi credibilă pentru toate taberele. Orice soluţie ar oferi Curtea Constituţională, va fi acceptată de o parte şi blamată de cealaltă parte.”
Europa Liberă: Parlamentul a pus, a încercat să pună deasupra Curţii sabia lui Damocles. Cât de obiectivă şi detaşată poate fi Curtea?
Igor Boţan: „Parlamentul, ignorând Legea privind transparenţa decizională, care presupune că, cel puţin, 2 săptămâni, proiectele de legi, de hotărâri trebuie să fie accesibile pentru cetăţeni, pentru toţi cei interesaţi, înainte de a fi votate hotărârile şi legile, iată că a ignorat, în două rânduri. Au fost votate la pachet, la început, de către fracţiunea Partidului Liberal Democrat, împreună cu democraţii, un pachet de legi şi de hotărâri care trebuiau să servească drept bază pentru constituirea unei noi alianţe. Apoi, după ce Partidul Liberal Democrat s-a văzut în situaţia că şeful acestui partid nu mai poate deveni prim-ministru, a hotărât, de asemenea, la pachet să voteze un şir de documente, cu opoziţia, cu Partidul Comuniştilor, de asemenea ignorând Legea privind transparenţa decizională. Adică a votat documente foarte importante, fără ca acestea să fie avizate, potrivit Constituţiei şi fără ca să poată fi discutate de către cei interesaţi. În această situaţie, şi şeful statului a procedat de o manieră destul de ciudată: ştiind că a fost încălcată transparenţa decizională, totuşi a promulgat legile. Protestele publice împotriva acestor proceduri au fost ignorate de către comp