Mii de oameni au participat ieri la tradiţionala Sărbătoare a Bujorului din comuna Pleniţa, judeţul Dolj. Manifestarea strânge, în fiecare an, vizitatori din toată Oltenia, veniţi să se simtă bine şi să-şi petreacă ziua la iarbă verde.
Aflată la cea de-a 43-a ediţie, Sărbătoarea Bujorului din Pleniţa se bucură de o tradiţie care datează din anul 1970. Organizată de Primăria Pleniţa şi Direcţia Silvică Dolj, ea are loc în a treia duminică a lunii mai, în fiecare an, în Pădurea Bujorului. Aceasta este singura rezervaţie naturală de bujori din ţară, fiind ocrotită de lege.
„Este a 43-a ediţie a Sărbătorii Bujorului, prima ediţie a avut loc în 1970, când un grup de iniţiativă din consiliul local a hotărât să sărbătorească în modul acela de pe atunci, tradiţional, o sărbătoare a speciei bujorului. Ne aflăm într-o rezervaţie de 60 de hectare, o rezervaţie naturală cu o specie protejată care, datorită configuraţiei sale, este unică la ora aceasta în România“, a spus primarul comunei Pleniţa, Puiu Calafeteanu (foto).
Voia bună şi distracţia, la mare căutare
Oamenii au venit încă de la primele ore ale dimineţii pentru a se plimba prin Pădurea Bujorului. Grătarele au început să sfârâie, iar berea a curs pe tot parcursul zilei. „Suntem din Calafat şi venim de trei ani aici. Ne place, este o tradiţie frumoasă, mai ales că este singura rezervaţie din ţară“, a povestit Ionel Dumitrescu. Alţi vizitatori vin pe jos din satele vecine Pleniţei pentru a studia ofertele comercianţilor şi pentru a se plimba alături de familie. „Este frumos aici şi cred că a ieşit mai bine ca în ceilalţi ani, cel puţin aşa mi se pare mie“, a povestit Viorel Galiceanu. Altă vizitatoare, Marinela Cârstea, crede că sărbătoarea este frumoasă şi vine de când se ştie pentru a se bucura de această zi şi pentru a se uita la diversele lucruri aduse cu ocazia acestei zi