Prezent la Bucuresti saptamana trecuta, preşedintele agenţiei de analize militare Stratfor, George Friedman a facut valva cu unele dintre declaratiile sale. Ziarul Adevarul relateaza ca Friedman s-a referit la chestiuni de securitate. România ar trebui sa se teama de instabilitatea vecinilor, a Republicii Moldova, de pilda. Pe de alta parte, ar putea avea de suferit de pe urma Rusiei, daca aceasta si-ar schimba politica într-o direcţie mai agresivă. Specialistul în geopolitică a facut comentarii si legat de scutul american antiracheta, provocand o reactie din partea Ministerului român de externe.
Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, este citat de Evenimentul zilei cu o clarificare: Friedman a sustinut ca s-ar fi oprit lucrarile la instalarea scutului antiracheta la Deveselu, or nu este asa, sustine oficialul roman. Decizii luate in luna martie prevad o ajustare a sistemului antirachetă, „care insa nu afectează în niciun fel faza a doua a sistemului, adică operaţionalizarea Bazei Deveselu în 2015”, a declarat Bogdan Aurescu, la solicitarea Agerpres. Referitor la afirmatia lui Friedman ca scutul ar avea mai mult o valoare simbolica, secretarul de stat din Ministerul de Externe român este de acord ca nu e vorba de capacitati militare ofensive, ci defensive, se mai arata in Evenimentul zilei.
In acest sfarsit de saptamana, presa a comentat, si aproape a clasat, conflictul din interiorul aliantei care guverneaza in Romania. Dupa cum se stie, premierul Victor Ponta a cerut Partidului National Liberal, aliat cu Partidul Social Democrat, in cadrul Uniunii Social-Liberale, sa dispuna demiterea senatorului Sorin Rosca Stanescu. Drept motiv al tensiunilor, presa a invocat atacurile repetate ale lui Rosca-Stanescu la adresa lui Ponta.
O analiza semnata de Ion Cristoiu in