Dacă nu continuă reformele, Germania, cea mai mare economie europeană, ar putea deveni „noul om bolnav al Europei“, a avertizat Joerg Asmussen, membru în consiliul guvernator al Băncii Centrale Europene din partea Germaniei. El a identificat printre sectoarele care au nevoie de reforme pe cele ale educaţiei, infrastructurii şi cel fiscal, scrie agenţia Thomson Reuters.
Germania a fost cunoscută drept „omul bolnav al Europei“ în urmă cu zece ani, când se lupta cu costurile reunificării. De atunci economia germană a devenit o insulă rară a prosperităţii în Europa, cu o rată a şomajului de 6,9%, cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii. Majoritatea germanilor spun că nu au resimţit puternic criza din zona euro, în condiiţiile în care aceasta a măcinat economiile statelor de la periferia zonei euro.
„Dar dacă nu va continua cu reformele, Germania va redeveni omul bolnav al Europei în următorii 5-10 ani“, a spus Asmussen.
El este, de asemenea, membru al Partidului Social-Democrat, principala formaţiune cu care se vor lupta creştin-democraţii conduşi de cancelarul Angela Merkel în alegerile din toamnă.
„Este greu de înţeles: dacă vrei să cumperi un cal pentru a-l călări, plăteşti TVA de 19%. Dar dacă vei cumpăra un cal pentru a face din el lasagna plăteşti TVA de 7%. Dar dacă vrei să cumperi un cal pe care să-l călăreşti doi ani, după care-l faci lasagna?“, a comentat Asmussen, făcând referire la sistemul fiscal german.
Politicianul a atenţionat că acum Germania strânge beneficiile reformelor introduse de guvernele anterioare, precum cele de pe piaţa muncii lansate de cancelarul social-democrat Gerhard Schroeder. Germania nu a avut probleme prea mari cu şomajul în timpul marii recesiuni economice mondiale datorită contractelor part-time de muncă.
Economia germană a crescut cu doar 0,1% în primul trimestru al acestui an, p