Un lac situat la mai putin de 20 de kilometri de municipiul Baia Mare are sanse sa devina un punct fierbinte pe harta turistica a Maramuresului. Locul e, parca desprins din Rai. Desi e foarte aproape de civilizatie, sta ascuns intr-o padure de pini iar accesul dificil face ca zona sa fie cu atat mai incantatoare. Lacul Albastru - caci despre el este vorba -, a fost declarat inca din din anii ’70 monument al naturii. Specialistii spun ca este unic din cauza felului neobisnuit in care s-a format, dar si datorita culorii pe care o are apa si care se schimba intr-un mod incredibil - trecand de la verdele adanc al smaraldelor, la nuantele intense si jucause ale safirelor.
Localnicii din Baia Sprie sunt foarte mandri ca la doar trei kilometri de centrul orasului exista un obiectiv turistic fara pereche. Ei au infiintat si un club civic, denumit “Lacul Albastru”, prin intermediul au demarat actiuni care vizeaza promovarea zonei si a turismului de calitate. Ieri, 19 mai, membrii acestui grup au aniversat ziua acestui lac ispititor, imbracand haine albastre si invitand maramuresenii la o petrecere pe deal cu gulas unguresc si horinca de Maramures.
„Ne bucuram de participantii care au ales sa fie alaturi de noi si consideram ca este un inceput. Demersurile noastre nu merg doar pe partea ecologica, ci si pe latura civica. Incercam sa ne implicam cat mai mult si sa avem luari de pozitie si in alte probleme civice, prin aspecte legate de orasul si imprejurimile din Baia Sprie si sa nu ne limitam doar la actiuni civice de masa”, a explicat presedintele clubului civic “Lacul Albastru”, Victoria Bojan.
Membrii clubului povestesc cu incantare cum in anii 1919 si 1920 s-au prabusit galeriile unei mine pe filonul Domnisoara iar in haul care s-a cascat a inceput sa se stranga apa. Cand te apropii de lac, ai senzatia ca e craterul unui vulcan din cauz