Jurnalul Naţional: Domnule Constantin Chiriac, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), iniţiat în 1993 şi desfăşurat fără întreruperi, e în an aniversar. Cât de specială va fi ediţia a XX-a, desfăşurată între 7 şi 16 iunie?
Constantin Chiriac: Întotdeauna ne-am propus ca ultima ediţie a festivalului să fie cea mai importantă, aşa cum am şi anunţat an de an, încercând să punem această ştachetă ce presupune o întrecere cu noi înşine, o întrecere cu vremea, cu criza, cu tot ceea ce înseamna existenţă în această perioadă în zona culturală sau în cea socială. Este o ediţie specială, în primul rând, căci am încercat să o punem sub zodia excelenţei, pentru a împlini acest act aniversar. Nu e usor să dezvolţi un festival, început cu trei ţări şi opt spectacole şi care a ajuns la 70 de ţări şi cu 350 de evenimente desfăşurate în 66 de spaţii: cu 60.000 de spectatori pe zi: acestea fiind estimările. Ediţia 2013 este specială pentru că are o temă specială: „Dialogul”. Avem nevoie acum de dialog, atât în ţară, în comunitate, cât şi între artişti, în familie, peste tot. Pentru că dialogul presupune capacitatea de a fi înţeles şi de a înţelege, de a găsi soluţii şi de a rezolva probleme împreună.
Această ediţie este specială şi pentru că inaugurăm Aleea celebrităţilor. Am hotărât că ceea ce înseamnă Aleea celebrităţilor la Hollywood să-şi gasească echivalentul în zona excelenţei din artele spectacolului: cei mai importanţi regizori de teatru şi de operă, coregrafi, artişti mari de pretutindeni îşi vor gasi locul pe Aleea celebrităţilor, un loc cu totul special, care leagă Sala Thalia - fostul teatru, adică primul teatru construit pe teritoriul României, cu viitorul teatru, între cele două turnuri, două ziduri de apărare ale cetăţii, cetate necucerită vreodată şi cucerită doar acum, de artişti.
Fiecare ediţie a festivalului a ma