International Finance Corporation, divizie a Grupului Băncii Mondiale şi acţionar minoritar la Banca Transilvania (simbol bursier TLV), a cumpărat obligaţiuni în valoare de 18,9 milioane de euro în cadrul unei oferte prin care Banca Transilvania s-a împrumutat cu 30 milioane de euro de la acţionari, plătind o dobândă variabilă de EURIBOR plus 6,25% pe an.
În perioada cuprinsă între 9 aprilie şi 21 mai, Banca Transilvania a derulat o ofertă de obligaţiuni convertibile în acţiuni prin care a atras 30 mil. euro de la acţionari. Dobânda oferită este variabilă, bazată pe rata EURIBOR plus 6,25%.
BERD este acţionar cu 14,6% din capitalul Băncii Transilvania, astfel că băncii europene i-a revenit o cotă de participare de 14,6% din obligaţiunile oferite, respectiv 4,38 milioane de euro. IFC, care are în jur de 3,5% din acţiunile băncii, a putut de asemenea să subscrie aproape 1,1 mil. euro în prima etapă. Restul de obligaţiuni au fost subscrise de ceilalţi acţionari ai băncii.
Acţionarii vor putea schimba obligaţiunile în acţiuni după 15 luni. Aceasta este a doua emisiune de obligaţiuni convertibile derulată de Banca Transilvania. Precedenta, în valoare de 25 mil. dolari, s-a derulat în 2005. IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale, a subscris atunci obligaţiuni de 20 mil. dolari. În urma conversiei lor, IFC a preluat în 2009 un pachet de 3,5% din Banca Transilvania.
Alături de BERD şi IFC, printre principalii acţionari ai băncii se numără Bank of Cyprus, cu circa 9,6% din acţiuni, SIF-urile, cu peste 14%, şi Horia Ciorcilă, preşedintele consiliului de administraţie, cu circa 5%. Capitalizarea Băncii Transilvania este de 520 mil. euro.
International Finance Corporation, divizie a Grupului Băncii Mondiale şi acţionar minoritar la Banca Transilvania (simbol bursier TLV), a cumpărat obligaţiuni în valoare de 18,9 milioane de euro în cadr