PSD nu isi permite luxul sa isi asume, pentru moment, ruptura USL si scoaterea liberalilor de la guvernare. In acelasi timp, daca in PSD exista forte suficient de multe si puternice pentru a-si impune propriul candidat la prezidentiale, acesta este momentul cel mai potrivit pentru a-si asuma divortul.
Pana in noiembrie-decembrie 2014 electoratul va uita cine a tradat, de ce s-a rupt Uniunea. Timpul suficient pana la alegeri va permite PSD sa dreaga busuiocul si in privinta rezultatelor guvernarii.
Pe scurt, nu e gresit daca presupunem ca in PSD la aceasta ora exista cel putin doua mari viziuni. Cele doua curente de gandire sunt exprimate de Ilie Sarbu si Liviu Dragnea. Primul a spus ca, daca Sorin Rosca Stanescu nu este exclus din PNL, este posibil ca USL sa se rupa acum. Secretarul general al PSD, pe de alta parte, a avut revelatia suprema si a dat asigurari ca Romania (inca) este mai importanta decat Sorin Rosca Stanescu si USL va trece cu bine peste cumpana vietii ei.
PSD este pus realmente in fata unei dileme din care nu stie cum sa iasa mai bine pe termen lung. In linii mari, in PSD, nu cred ca exista prea multe dubii in legatura cu beneficiile uriase pe care le-ar avea daca partidul ar reusi sa isi impuna un om si la Cotroceni. La fel cum nu exista prea multe dubii vis-a-vis de dificultatile la care ar trebui sa se astepte PSD incepand cu 2014, daca Antonescu ajunge totusi presedinte.
Cred ca si ultimul naiv din Romania poate sa anticipeze, fara sa se simta vinovat de exercitii de gandire negative, ca daca in USL au avut loc atatea razboaie in doar patru luni de la guvernare, va fi imposibil ca alianta sa dureze si dincolo de 2014. Asta in cazul extrem de improbabil in care Uniunea va rezista pana atunci.
Iar daca astfel stau lucrurile, "de ce prelungim agonia si sa ne trezim si cu un presedinte care,