În timp ce în ţară se consuma telenovela crizei din USL, speranţa condamnărilor din dosarul transferurilor şi, pe urmă, condamnarea lui Gigi Becali, peste Ocean, Barack Obama trăia cele mai negre zile ale mandatelor sale, iar republicanii parcă s-au trezit dintr-un somn adânc.
Un trio de crize: obsesia Benghazi - când s-a aflat că e atentat terorist ce s-a întâmplat acum un an în Libia şi de ce nu a fost consulatul mai bine păzit?; disputa Associated Press-Departamentul de Justiţie, acesta din urmă confiscând registrele telefonice ale agenţiei şi ale unor jurnalişti; şi, cel mai grav, scandalul de la Fisc, care a izbucnit după ce administraţia fiscală s-a trezit, într-un puseu de sinceritate şi după ce a spus contrariul în Congresul SUA, să povestească la un forum al avocaţilor că a a persecutat grupuri conservatoare,din 2010 şi inclusiv până în timpul campaniei electorale de anul trecut.
În SUA, grupurile politice pot beneficia de acelaşi regim fiscal ca şi asociaţiile de caritate, cu condiţia de a solicita acest lucru, printr-un formular special. Ceea ce a făcut Fiscul a fost să aplice un fel de Ctrl+F absolut arbitrar. S-a întocmit o listă cu termeni-cheie din denumirile uzuale ale grupurilor conservatoare şi ultraconservatoare (exemplu: „patriots”) şi cine avea acel cuvânt în numele instituţiei era rugat politicos să mai aducă hârtia x, documentul y, dosarul z. De aprobat le-au fost aprobate cererile până la urmă. Timpul în care erau rugate aceste grupuri să mai plimbe nişte documente a fost suficient în unele cazuri pentru a stinge elanul donaţiilor - motorul campaniilor americane.
Niciodată până acum nu a avut administraţia Obama probleme atât de mari de credibilitate. Dacă, lunile trecute, în timpul anchetelor asupra atentatului terorist din 11 septembrie 2012 de la consulatul american din Benghazi, Libia, exista un curent de opinie pro