Studiu Expert Grup despre cum și de ce se pierd bani publici în Republica Moldova.
Prejudiciile materiale cauzate de cheltuirea inadecvată a banilor publici pentru 2012 este de aproximativ 600 de milioane de lei, estimează de Curtea de Conturi. Mai mult de jumătate din recomandările Curţii de Conturi, care au drept scop de a remedia situaţia, nu se execută. Iar din 2006 încoace nici o persoană cu funcţie de răspundere nu a fost pedepsită. Într-un studiu despre cum se pierd bani publici analiştii de la Expert Grup califică cel puţin suspectă lipsa de intervenție a organelor de drept, dar şi a Parlamentului, şi Guvernului în stoparea şi prevenirea acestui fenomen. Detalii de la Alla Ceapai.
Nepăsare instituţională - aşa califică analiștii de la Expert Grup dezinteresul organelor de drept, dar şi a parlamentului, şi Guvernului de a interveni în recuperarea banilor publici pierduţi, adică cheltuiţi inadecvat.
Dovada este că în fiecare an se dublează prejudiciul adus statului. Iar în 2013 preţul nepăsării instituţionale, cum o numesc ei, adică banii publici pierduţi ar putea ajunge la 1 miliard de lei.
Deşi Curtea de Conturi semnalează aceste prejudicii, recomandările ei sînt cel mai adesea ignorate, inclusiv de organele de drept care ar urma să-i tragă la răspundere pe funcţionarii vinovați de pierderea banului public pierdut, spune cercetătoarea Tatiana Savva.
„În acest sens una din recomandările făcute de noi ar fi ca, poate Curtea de Conturi, poate chiar acest Consiliul de cooperare a Curţii de Conturi cu instituţiile de drept să vină la sfârşit de an sau periodic cu un raport în care s-ar explica foarte clar câte materiale au fost trimise în instanţă, câte materiale au fost cu refuz de intentare a cauzei penale, de ce una sau alta nu este obiectul unei cauze penale, de ce s-a pierdut în judecată