In judetul Timis, in jur de 5000 de elevi fac naveta la scoala cu autobuzul sau cu trenul. De mai bine de jumatate de an nu au mai primit niciun ban pentru decontarea abonamentelor.
“Suma se ridica la aproximativ 2,6 milioane de lei. In octombrie au venit o parte din bani si de atunci nu a mai venit nimic. Situatia e similara cu cea din restul tarii.” spune Francisc Halasz, inspector scolar general adjunct in ISJ Timis.
Reprezentantii sindicatelor din invatamantul timisean spun ca problema este cat se poate de grava: “Din cate stiu eu sunt in jur de 70 de copii care au abandonat scoala pentru ca nu mai aveau bani de naveta. Noi am semnalat, in repetate randuri, problema atat la Prefectura cat si dierct la Minister, dar nu am aut niciun raspuns. Vad ca se da vina pe transportatorii care au marit preturile. Dar autorizatiile lor, cine le da? Nu tot un minister? Ei au parghiile pentru reglementarea situatiei!” sustine Virgil Popescu, liderul Sindicatului”Spiru Haret” din Timis.
Legea prevede clar:” Elevilor care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu li se deconteaza cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, prin unitatile de invatamant la care sunt scolarizati, pe baza de abonament, in limita a 50 km, sau li se asigura decontarea sumei ce reprezinta contravaloarea a 8 calatorii dus-intors pe semestru, daca locuiesc la internat sau in gazda.” In aceasta situatie se afla elevii care nu pot ajunge la scoala cu microbuzele scolare.
Conform hotnews.ro, in cursul zilei de marti, in Covasna peste 2.000 de elevi au intrat in greva japoneza pentru ca nu le-au fost decontate abonamentele pentru transportul la scoala.
In urma cu o saptamana, ministrul Remus Pricopie ameninta insa transportatorii ca nu le va mai plati in viitor bilete “atat de scumpe” pentru elevii navetisti. Acesta