Noul Parlament bulgar s-a reunit marţi în prima sa sesiune, în urma alegerilor anticipate de la 12 mai, după care conservatorii şi socialiştii au eşuat să obţină o majoritate suficientă pentru a forma un guvern, relatează AFP.
"Am plonjat într-o criză politică, socială, economică şi totodată parlamentară. Să nu agravăm crizele, ci să le rezolvăm una câte una", a îndemnat şeful statului, Rosen Plevneliev, într-un discurs în faţa deputaţilor.
Preşedintele a îndemnat din nou la formarea rapidă a unui guvern cu priorităţi clare, care să permită ieşirea din impas şi să răspundă aşteptărilor populaţiei în ceea ce priveşte crearea de locuri de muncă şi creşterea economică.
El va organiza consultări cu partidele politice pe 23 mai şi va încredinţa, în urma acestora, un mandat de formare a unui guvern, cel mai probabil conservatorilor, care s-au clasat primii după vot.
Mihail Mikov, ales preşedinte al Parlamentului
Mihail Mikov, din partea Coaliţiei pentru Bulgaria, a fost ales în funcţia de preşedinte al celei de-a 42-a Adunări Naţionale a Bulgariei. În sprijinul candidaturii socialiştilor au votat parlamentari din partea Partidului Socialist Bulgar şi Mişcării pentru Drepturi şi Libertăţi, iar reprezentanţii fostului partid de guvernământ de centru-dreapta, GERB, au votat împotrivă.
Pentru alegerea lui Mikov au votat 118 deputaţi, iar 97 au votat împotrivă. Vicepreşedinţi ai noului Legislativ de la Sofia au fost aleşi Maia Manolova, din partea Partidului Socialist Bulgar, şi Hristo Biserov, din partea Mişcării pentru Drepturi şi Libertăţi.
Partidul conservatro (GERB) al fostului premier Borisov a obţinut, în urma alegerilor anticipate, 97 din cele 240 de mandate câte are Parlamentul unicameral, un scor net inferior celui din 2009 (117 mandate).
Partidul Socialist Bulgar (PSB, fo