Un angajat al Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva – Hunedoara şi un alt individ au fost arestaţi fiind acuzaţi că au căutat şi tranzacţionat obiecte din aur dacic.
Conform procurorilor, în ultimele două luni, Florin Sorin Delinescu, gestionar-custode al sălii muzeale de la Sarmizegetusa (Ulpia Traiana) şi Ioan Varga au tranzacţionat illegal cinci monede de aur de tip Lysimach, pentru care au obţinut 3.350 de euro şi 22 de denari romani cu 1.000 de euro "utilizând o schemă de spălare a artefactelor în vederea ascunderii originii infracţionale a acestora", după cum se arată în comunicatul emis de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba.
Monede din tezaurul dacilor
Zilele trecute, la domiciliile celor doi sa-u efectuat percheziţii pe parcursul cărora s-au găsit alte trei monede de aur, tot de tip Lysimach, un inel medieval şi 77 monede antice din argint. Conform raportului de expertiză numismatică efectuat în cauză, „cei 3 stateri de tip pseudo – Lysimach emişi de Tomis şi Callatis ridicaţi cu ocazia percheziţiei sunt emişi cu aceleaşi ştanţe de avers – revers ca şi piesele recuperate şi fac parte din tezaurele sustrase de la Sarmizegetusa Regia, parţial recuperate".
O listă lungă de capturi
"Captura" procurorilor din Alba se înscrie într-o lungă serie de astfel de evenimente. Până acum, în urma cercetării persoanelor care se ocupau cu căutarea şi traficarea de obiecte antice din aur şi argint, în urma anchetelor coordonate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba au fost recuperate 13 brăţări dacice din aur evaluate de 5,3 milioane de euro, un lot de 31 de monede pseudo-Lysimach căruia i s-a alăturat şi un colier cu pandantive şi cercei din aur în valoare de 100.000 de euro, 700 de kosoni (tot din aur) estimaţi la 350.000 de euro, 202 Kosoni de argint, trei scuturi regale dacice din fier şi alte artefacte