Constitutia si alte legi si politici protejeaza libertatea religioasa in Romania si, in practica, guvernul a respectat libertatea religioasa, arata Departamentul american de Stat in raportul pe 2012 privind libertatea religioasa.
Autoritatile locale nu au reusit uneori sa raspunda plangerilor din partea gruparilor religioase minoritare si ramane o problema semnificativa faptul ca nu s-a facut niciun progres pe marginea restituirii bisericilor greco-catolice trasferate de catre guvernul comunist bisericii ortodoxe in 1948, se arata in documentul Departamentului de Stat.
Au existat, potrivit raportului, relatari privind discriminare pe baza afilierii religioase, credintei sau practicilor. Au fost si cazuri in care preotii ortodocsi au aratat ostilitate fata de grupurile religioase non-ortodoxe, au criticat activitatilor lor de prozelitism si le-au refuzat accesul in cimitire.
Raportul detaliaza compozitia religioasa a populatiei Romaniei, aratand si ca in urma recensamantului din 2011 a fost crescut artificial, potrivit unor plangeri, numarul ortodocsilor, in defavoarea practicantilor altor religii, majoritatea sectanti.
Potrivit unui sondaj, 14% din romani au participat la slujbele bisericesti de cateva ori pe saptamana, 48% de cateva ori pe luna, 16% de cateva ori pe an si 17% numai la sarbatorile religioase importante.
Desi nu au existat rapoarte privind incalcarea libertatii religioase, unele grupari religioase minoritare s-au plans ca autoritatile locale nu le-au acordat permise de constructie pentru locuri de rugaciune, desi nu exista temeiuri legale pentru un refuz. Gruparile non-ortodoxe nu au putut avea acces usor la cimitire si nu au obtinut usor terenuri pentru a-si construi cimitire, continua textul.
Reprezentantii credintei Bahai s-au plans ca in manualele de clasa a XI-a de religie or