ProCredit, o bancă de talie mică specializată în finanţarea întreprinderilor mici şi a producătorilor agricoli, a obţinut anul trecut un profit net de 2,2 milioane de lei (500.000 de euro), cu 17% sub nivelul din 2011, pe fondul creşterii cheltuielilor operaţionale şi a provizioanelor pentru deprecierea creditelor.
Soldul creditelor acordate întreprinză-torilor şi agricultorilor a crescut în paralel cu aproape o cincime şi a ajuns la 934 milioane de lei (211 mil. euro). Dintre creditele acordate celor două categorii de clientelă, circa 60 milioane de lei erau trecute în categoria împrumuturilor cu întârzieri la plată (adică o rată de neperformanţă de 6,4%). Spre comparaţie, la nivelul sistemului bancar rata creditelor neperformante ajunge la circa 19%. Creditele acordate firmelor, care reprezintă 99% din bilanţul ProCredit, sunt acoperite în general cu garanţii lichide pe care băncile preferă să le execute la primele semne că un client nu-şi mai poate onora obligaţiile.
„Odată ce apar întârzierile la plată, banca urmăreşte cazurile de nerambursare a expunerilor de credit şi identifică potenţialul de neplată al unei expuneri de credit. Sunt aplicare reguli stricte cu privire la expunerile de credit care nu prezintă nicio perspectivă realistă de a fi rambursate şi în cazul cărora fie executarea garanţiilor a fost încheiată, fie rezultatul procesului de recuperare este incert“, scrie în raportul anual al băncii.
ProCredit avea la sfârşitul lunii decembrie provizioane pentru deprecierea creditelor de 56 milioane de lei (12,7 mil. euro), în creştere cu 22% faţă de 2011. ProCredit a constituit în 2012 provizioane noi cu echivalentul a 3 milioane de lei peste nivelul din anul anterior.
Creditele de retail (ipotecare plus consum) nu depăşeau 10 milioane de lei. De altfel, creditele de consum şi mai recent chiar şi ipotecarele sunt cele care au