Trocul cu alimente nu este ceva nou. De-a lungul istoriei, oamenii care avea produse în exces, le dădeau la schimb pe alte produse necesare, dar pe care nu le cultivau sau produceau. Acest troc implica foarte mult condimentele, atunci când ele se obţineau greu, fiind schimbate pe plan local cu alte alimente necesare: mere, usturoi sau fasole. În SUA şi Marea Britanie, schimbul de alimente renaşte şi devine din ce în ce mai necesar.
Astăzi, trocul are loc într-un mod organizat, la evenimente în care oamenii fac schimb de alimente sau produse de casă şi chiar nutreţuri pentru animale. Nu există bani care să treacă dintr-o mână în alta, singura monedă de cumpărare este mâncarea, notează BBC.
„Reţeaua de Troc cu Alimente“ a început în cartierul Brooklyn din oraşul american New York şi, până acum, 125 de grupuri s-au stabilit de-a lungul Statelor Unite şi Canadei, din Honolulu până în Boston. Acum încep să se extindă şi în Europa, iar Marea Britanie este în fruntea acestei mişcări.
Organizatorii acestor evenimente spun că trocul este parte „dintr-un nou tip de colectivizare“. În aceeaşi tendinţă se înscriu şi economia, reciclarea şi construirea obiectelor necesare (în loc să fie achiziţionate).
Scopul trocului cu alimente este reducerea risipei, economisirea de bani şi chiar apropierea oamenilor. Urmând formatul american, trocul durează aproximativ două ore. Produsele sunt expuse, gustate şi discutate şi, apoi, schimbate în ultimele 30 de minute ale evenimentului. Lucrurile se încing destul de des atunci când au lor mici licitaţii, continuă BBC.
„Trocul cu alimente ia avânt în Marea Britanie. Ne contactează foarte mulţi oameni şi cred că asta se întâmplă pentru că suntem o naţiune care vrea să ştie de unde provine mâncarea pe care o achiziţionează. Ce e minunat este că oricine poate organiza un troc şi că oricine este lib