Pe coperta editiei precedente a ziarului TIMPUL, a apãrut o pozã cu Vadim Lungul, poet chisinãuian de limbã rusã si alti participanti la evenimentele din 9 mai a.c.
Poetul fiind, de altfel, si activist politic si membru al organizatiei marxiste „Rezistenta Popularã” a fost contactat de TIMPUL pentru a afla care este atitudinea sa fatã de aceastã datã istoricã si interpretarea ei.
- În contextul recentelor evenimente din 9 mai, cu ce ati participat dvs. în cadrul marsurilor organizate de Ziua Victoriei? Este vorba despre o purã nostalgie sau ceva mai complex?
- Nu am participat nici la marsul organizat de Dodon cu PSRM-ul sãu, nici la cel organizat de PCRM, ambii încercând sã-si promoveze propriile partide si în aceastã zi. Eu cred cã sãrbãtoarea din 9 mai este, mai întâi de toate, o ocazie de a ne aminti despre Victorie si de a ne exprima pozitia antifascistã.
- Dvs. sunteti unul din cei care au arborat bannerul pe care scria „URSS – patria noastrã” si „Glorie soldatului sovietic”. Considerati cã nu e timpul sã uitãm trecutul si sã nu tindem spre un viitor european?
- Am mai avut si lozinca „Cu noi sunt cãzutii nostri…”. Consider cã nu trebuie sã uitãm lectiile pe care ni le-a dat istoria, deoarece adesea evenimentele au obisnuinta sã se repete. În 1914, capitalistii celor mai dezvoltate si puternice tãri ale Europei au declansat Primul Rãzboi Mondial pentru a împãrti între ei sferele de influentã, coloniile, pietele de desfaceri. Pe fronturi au fost trimisi la moarte milioane de tãrani, muncitori, meseriasi, iar cei care au pornit acel mãcel, se îmbogãteau pe armament, munitii etc. necesare pentru rãzboi. Nimic personal, doar business…
„Viitorul european” pe care îl aveti în vedere voi, este pãstrarea acestui sistem putred, care a generat cele douã rãzboaie mondiale, sãrãcia si inegalitatea. Noi tindem spre un viitor