Conflit între foștii guvernanți de la GHERB și coaliția neoficială dintre socialiști și partidul etnicilor turci.
Ședința de constituire a noii Adunări Populare de la Sofia și în special alegerea în postul de președinte al acesteia a socialistului Mihail Mikov a demonstrat că activitatea legislativului va fi dominată de conflictul între foștii guvernanți din partidul GHERB pe de o parte și coaliția neoficială compusă din Partidul socialist și Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți – partidul etnicilor turci și al musulmanilor.
Ultranaționaliștii din Ataka s-au situat pe o poziție neutră, dar de fapt nu se vor opune coaliției dominante.
Neînregistrarea a 5 deputați-ulntranaționaliști a asigurat majoritatea necesară alegerii candidatului socialist la postul de speaker.
Bulgaria va avea în curând, cel mai probabil, un guvern votat după modelul caracterizat de ex-premierul Boiko Borisov drept o conspirație la adresa parlamentarismului.
Foștii guvernanți nu au propus vicespeaker și au dat de înțeles că vor putea boicota parlamentul.
Președintele Rosen Plevneliev a anunțat că pe 23 mai va începe consultări pentru formarea guvernului.
Mandatul va fi înmânat liderului partidului cu cel mai mare număr de deputați „Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei” (GHERB), Boiko Borisov.
De menționat că GHERB va propune un guvern minoritar în frunte cu Borisov dar concomitent va introduce la Curtea Constituțională cererea de a fi anulate alegerile.
Ideea a fost deja respinsă de restul partidelor parlamentare, de CEC, procuratura generală, președintele Rosen Plevneliev și de premierul interimar Marin Raikov.
Candidatul partidului socialist la postul de prim-ministru Plamen Oreșearski a promis reforme radicale în ministerul de interne, majorarea alocațiilor p