Clienţii băncilor au retras în perioada ianuarie-martie peste 26 miliarde de lei (6 mld. euro) de pe carduri, în timp ce plăţile efectuate la POS-urile instalate la comercianţi au însumat 4,3 miliarde de lei (980 mil. euro), potrivit datelor BNR. Cei mai mulţi deţinători de carduri preferă în continuare să retragă cea mai mare parte a banilor de la bancomat în ziua de salariu şi să utilizeze bani cash.
Sumele cheltuite la comercianţi încă sunt mult sub retragerile de numerar de la ATM-uri chiar dacă plăţile cu cardul au accelerat puternic în criză, iar clienţii au început să utilizeze „plasticele“ inclusiv pentru cumpărături zilnice, de valoare mică. Astfel, valoarea medie a unei tranzacţii a coborât constant în ultimii ani şi a ajuns la 120 de lei în primul trimestru. Valoarea medie a unei plăţi la POS este încă mult sub nivelul din alte ţări europene. Conform emitentului de carduri Visa, circa 40% din deţinătorii de carduri nu îşi ţin permanent cardul în portofel, acesta fiind ţinut acasă după ce îşi retrag toţi banii din salariu.
„Trebuie să convingem oamenii să-şi păstreze cardul în portofel şi apoi să le dăm acelaşi control pe care îl au cu numerarul pentru sumele disponibile pe card, de exemplu prin alerte pe telefon sau email. Dacă aceste două condiţii fundamentale vor fi îndeplinite, atunci vom convinge oamenii să facă plăţi cu cardul zilnic“, afirmă Cătălin Creţu, directorul general pentru România al Visa Europe.
Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro
Clienţii băncilor au retras în perioada ianuarie-martie peste 26 miliarde de lei (6 mld. euro) de pe carduri, în timp ce plăţile efectuate la POS-urile instalate la comercianţi au însumat 4,3 miliarde de lei (980 mil. euro), potrivit datelor BNR. Cei mai mulţi deţinători de carduri preferă în continuare să retragă cea mai mare parte a banilor de la bancomat în ziua de salariu şi să