Primăria Zalău a modificat, printr-un proiect de hotărâre supus luni aprobării consilierilor locali, criteriile de acordare a locuinţelor sociale existente în fondul locativ al municipiului.
Potrivit proiectului de hotărâre, astfel de locuinţe pot primi persoanele şi familiile evacuate sau care urmează a fi evacuate din locuinţele retrocedate foştilor proprietari, tineri cu vârste de până la 35 de ani, tineri proveniţi din instituţii de ocrotire socială şi care au împlinit vârsta de 18 ani, invalizi şi persoane cu handicap, pensionari, veterani şi văduve de război, eroi ai Revoluţiei din 1989, persoane care şi-au pierdut locuinţele în catastrofe naturale sau accidente, dar şi alte cazuri speciale. Solicitanţii trebuie să îndeplinească şi o condiţie referitoare la venit, adică să nu aibă un venit mediu lunar net pe persoană peste nivelul câştigului salarial mediu net lunar pe economie.
Pentru că întotdeauna locuinţele disponibile sunt mai puţine decât doritorii, au fost stabilite şi criterii de departajare a solicitanţilor. Astfel, şanse mari la un punctaj mai bun au cei care locuiesc acum înghesuiţi într-un spaţiu locativ mic, cele mai multe puncte, cinci, acordându-se în cazul celor care au mai puţin de 5 metri pătraţi de spaţiu pe persoană. Dacă în acel spaţiu locuieşte şi o altă familie, mai primesc un punct, iar pentru fiecare copil din familie se mai acordă câte un punct.
La criteriul privind starea civilă, cel mai mare punctaj, 4 puncte, se acordă familiilor monoparentale, iar la cel referitor la sănătate, maximul este de 5 puncte şi se acordă persoanelor încadrate în gradul I de handicap sau invaliditate. La capitolul venituri, cel mai bine se punctează un câştig cuprins între 300 şi 450 de lei, în timp ce dacă ambii soţi au loc de muncă se acordă alte 5 puncte. Contează la dosar şi dacă solicitantul se află într-o situaţie de risc socia