Un veritabil poet al imaginii surprinzătoare, sugestive și adânc mișcătoare se dovedește a fi Claudio Marinelli, autorul expoziției de fotografii Macchie italiane, al cărei vernisaj a avut loc, aseară, la UVT, în prezența unui select public viu interesat.
Cele peste 60 de fotografii alb-negru și color pot fi admirate, până la sfârșitul lunii în curs, în Aula festivă a Bibliotecii Centrale Universitare Eugen Todoran.
Organizată sub auspiciile Consulatului General Italian din Timișoara, expoziția este un elogiu al unor locuri, tradiții seculare, instantanee cotidiene elocvente surprinse de sensibilitatea fotografului în Italia Centrală și de Nord. La cererea asistenței, în toamna acestui an, același talentat artist perugin va propune publicului timișorean o expoziție dedicată fascinantului Sud italian.
Atras de fotografie încă din adolescență, pasionat și de portret, Claudio Marinelli s-a perfecționat cu maeștri fotografi reputați precum Franco Fontana, Roberto Rocchi, Manfredi Bellati, Gianni Berengo Gardin.
Prefațarea evenimentului a fost realizată de doamna Gloria Gravina, lector italian la Universitatea de Vest timișoreană și atașat cultural pe lângă reprezentanța diplomatică menționată.
O inițiativă simpatică s-a concretizat în votarea imaginii preferate de către fiecare dintre cei prezenți. Primele trei clasate vor fi publicate în numărul pe luna iunie al excelentei reviste bilingve Orizzonti culturali italo-romeni, publicație online prezentată — cu deosebit succes — la Salonul Internațional al Cărții de la Torino, cu numai trei zile în urmă. Aflată la mijlocul celui de al doilea an de apariție, revista este realizată de Afrodita Carmen Cionchin, doctor în Literatură italiană, strălucită absolventă a UVT, promoția 2001.
Articol de Viorica BĂLTEANU
Un veritabil poet al imaginii surprinzătoare, sugestive și adânc mișcătoare