Vezi
Nasterea unui copil poate fi un moment delicat in viata unei familii, daca barbatul este decis sa participe la nastere. Medicii avertizeaza ca acest moment poate provoca stari de anxietate si vinovatie in ceea ce-l priveste pe viitorul tata, iar urmarile pot duce chiar la destramarea familiei. Potrivit specialistilor, impactul psihologic este foarte puternic daca tatal nu este pregatit dinainte pentru a participa la acest moment important din viata cuplului.
Specialistii le recomanda viitorilor tatici sa nu participe la nastere deoarece trauma prin care trece femeia in timpul nasterii poate afecta din punct de vedere psihologic un barbat.
„Nasterea de multe ori este dureroasa, iar daca tatal nu cunoaste ceea ce se intampla cu adevarat in timpul nasterii, poate avea un impact psihologic puternic. Se spune ca pot aparea tulburari ale vietii sexuale, poate aparea o depresie postpartum, ca la femei, si dauneaza si vietii de familie. Sunt barbati care au divortat dupa participarea la nastere“, a explicat Maria Butean, psiholog.
Pentru a evita astfel de probleme, specialistii mai spun ca familia si cei din jur nu ar trebui sa il oblige pe tata sa participe la nastere. Alegerea trebuie sa fie a lui si totul sa fie facut dupa discutii purtate cu viitoarea mamica. Specialistii spun ca in perioada sarcinii, barbatul trebuie sa se implice cat mai mult, sa mearga cu sotia la ginecolog, sa discute cu doctorul in ce consta sarcina si nasterea sau sa ia parte la prima ecografie.
„Apare vinovatia, barbatul spunand ca «eu sunt de vina pentru suferinta sotiei. Daca eu nu eram, sotia nu ar fi trecut prin asemenea chinuri». Am avut un caz in care tatal a filmat nasterea si a venit cu tulburari de anxietate si am ajuns la concluzia ca totul a inceput in momentul in care a trebuit sa participe la nastere si sa filmeze. Impactul fi