Actionarii Nabucco au semnat marti la Bucuresti, in cadrul reuniunii Comitetului Nabucco, un acord de asociere si subscriere, a anuntat ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita. Acesta a precizat ca este ultima reuniune a comitetului dinaintea deciziei consortiului Shah Deniz legata de viitoarea ruta de transport al gazelor naturale din Azerbaidjan catre regiunea Europei Centrale si de Sud-Est. Acordul de la Bucuresti este un document care permite ca si alti investitori sa se implice in proiectul Nabucco, a afirmat presedintele Comitetului Director Nabucco, Hans-Peter Floren. La randul sau, Reinhard Mitschek, director general al NABUCCO Gas Pipeline International GmbH, a spus ca Nabucco Vest are o serie de avantaje fata de proiectul rival, TAP, care presupune transportul gazelor prin sudul europei catre Italia. Posibilele surse de gaze naturale pentru Nabucco, pe langa gazul azer, vor fi cele din Turkmenistan, Irak, dar si gazele din Marea Neagra.
"Nabucco Vest traverseaza tari in care nu este posibila furnizarea gazelor naturale lichefiate, spre deosebire de Italia unde acest lucru este posibil. Asta face ca ruta sa fie cu atat mai avantajoasa pentru Azerbaidjan, pentru ca traverseaza tari in care nu se poate furniza gaz lichefiat", a spus Reinhard Mitschek. Un alt avantaj in opinia lui Reinhard Mitschek este ca Nabucco este cea mai scurta cale catre pietele din Europa de Sud-Est, ramanandi cea mai buna optiune pentru deschiderea coridorului sudic de gaze.
Reinhard Mitschek a mai afirmat ca posibilele surse de gaze naturale pentru Nabucco, pe langa gazul azer, vor fi cele din Turkmenistan, Irak, dar si gazele din Marea Neagra. Intrebat cat de importante vor fi pentru statele europene rezervele de gaze descoperite in Marea Neagra, Constantin Nita a afirmat ca Romania ar putea sa se transforme din tara importatoare de gaze in tara export