Potrivit unui studiu elaborat de Consiliul Consultativ pentru Regionalizare, comuna Dumbrăviţa, din judeţul Timiş, este cea mai dezvoltată localitate din România.
Clasamentul a fost întocmit pe baza Indicelui de Dezvoltare Socială Locală (IDSL), care ia în calcul şapte indicatori diferiţi: nivelul de educaţie, vârsta medie, speranţă de viaţă, numărul de autoturisme la mia de locuitori, suprafaţa medie a locuinţei, consumul de gaze pe locuitor şi categoria de mărime a localităţii.
Dumbrăviţa este urmată de oraşul Voluntari şi de comuna Corbeanca, situate în judeţul Ilfov. Topul continuă cu Predeal, Cluj-Napoca, Buşteni, Sibiu, Sinaia, Bucureşti şi Timişoara.
Comuna Dumbrăviţa, aflată la şase kilometri de Timişoara, a fost mereu o localitate bogată.
A fost întemeiată în 1891, de către 133 de familii înstărite de colonişti maghiari, sosiţi de la Szentes (localnicii au dorit să dea numele satului Ujsentes, în română Senteşu Nou). S-a construit un sat modern pentru acele vremuri, cu alei largi, după defrişarea unei părţi din Pădurea Verde.
Majoritatea locuitorilor erau de religie reformată. Astfel, în anul 1901 a fost sfinţită biserica reformată din localitate, una din cele mai frumoase lăcaşe de cult de acest rit din Banat.
AU ÎNCEPUT SĂ APARĂ VILELE
Dumbrăviţa a început să se crească în anii 90, datorită politicii gândite de primarul Géza Szilágyi (UDMR), care a condus comuna timp de 18 ani. Tocmai proiectul său de dezvoltare a satului i-a fost fatal, acesta fiind detronat după alegerile din vara trecută, de un reprezentant al PSD, Victor Malac, votat în număr mare de cei nou veniţi.
“Putem spune că marele merit îi aparţine fostului primar, care a început prin a da da posibilitatea oamenilor să construiască vile, iar apoi prin gospodărirea, atragerea firmelor şi proiecte