Deşi mai sunt doar trei în judeţ, Ministerul Sănătăţii nu a mai alocat niciun ban pentru medicamentele şi materialele sanitare necesare în centrele de permanenţă, DSP transferând sume mici prin fel de fel de artificii.
Nici cei 400 milioane de lei vechi alocaţi anual, până acum, pentru funcţionarea centrelor de permanenţă din judeţ nu mai sunt disponibili pentru 2013, programul naţional nemaiprimind finanţare. Banii erau destinaţi achiziţiei de medicamente şi materiale sanitare pentru aparatul de urgenţă, iar pentru moment o soluţie de avarie s-a găsit la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică prin alocarea unor sume mici de bani asistenţilor comunitari din localităţile în care încă mai funcţionează centre de permanenţă. Este vorba de câte 1.000 lei per centru, în condiţiile în care această sumă este necesară, spre exemplu, în unul dintre centre, numai pentru plata personalului auxiliar şi pazei.
„Primarul din Brastavăţu, spre exemplu, era disperat că nu mai sunt medicamente. Până acum le-am asigurat din acei bani alocaţi, am mai trimis medicamente primite din donaţii, n-am suferit. Pe de altă parte, trebuie înţeles că în centrele de permanenţă se asigură cazurile de urgenţă şi asistenţa medicală în intervalul vineri - duminică, atunci când nu sunt prezenţi la cabinet medicii de familie. Pentru programul normal de lucru, fiecare cabinet al medicului de familie trebuie să fie dotat corespunzător”, a declarat medicul Victoriţa Diaconescu, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică.
„Trebuie să găsim o soluţie pentru Drăgăneşti”
În judeţ au mai rămas trei centre de permanenţă, la Brastavăţu, Osica de Sus şi Dobroteasa, faţă de nouă funcţionale în urmă cu cinci ani. Aici fac gărzi medici de familie din localităţile arondate, medici de familie din alte localităţi şi chiar medici din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă. Partea bun