Medicii de familie, în special cei din mediul rural, se plâng de faptul că lipsa fondurilor face ca un program național important să nu mai poată fi pus în aplicare. Este vorba de programul național de planning familial, prin care cabinetele de planning din policlinicile din județ și medicii de familie cu competență în planning familial primeau contraceptive, dispozitive intrauterine și prezervative gratuite pentru adolescenți și femei.
În opinia medicilor, în lipsa unui astfel de program, numărul sarcinilor nedorite va crește, la fel ca și numărul mamelor adolescente.
“Acest program era foarte util, pentru că sunt multe femei care nu-și pot permite să-și cumpere contraceptive scumpe. Sunt femei cu dizabilități psihice, sunt femei sărace, iar aceste contraceptive le erau de foarte mare ajutor. De asemenea, am avut multe adolescente care veneau la cabinet pentru mijloacele de contracepție gratuite. Și alți colegi de-ai mei sunt în această situație. Sunt mame care au mulți copii, iar unica formă de protecție era prin acest program. În plus, sunt multe adolescente care și-au început viața sexuală și riscă să devină mame de la vârste fragede. Din păcate, din cauza lipsei de fonduri, nu am mai primit de o bună bucată de vreme astfel de materiale, care sunt necesare mai ales în mediul rural, unde ducem o luptă uriașă pentru a educa sexual pacienții”, a declarat medicul de familie Angela Bica, vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț.
Potrivit datelor furnizate de către Direcția de Sănătate Publică, în județ s-au distribuit, anul trecut, 7.800 de cutii de contraceptive, 25 de dispozitive intrauterine și 10.800 de prezervative. Valoarea totală a mijloacelor de protecție a fost de 39.622 de lei. În primul trimestru al anului trecut, au călcat pragul cabinetelor de planning 536 de utilizatori de produse contraceptive, în trimestr