Criză pe piaţa întreprinderilor mici şi mijlocii din România. Cifrele arată că, la ora actuală, în ţara noastră există aproape 500.000 de firme active, din care majoritatea sunt IMM-uri. Din păcate, numărul nu a crescut din 2006, ceea ce indică faptul că piaţa a regresat, iar mai bine de jumătate dintre aceste firme şi-au închis porţile în ultimii trei ani.
"Piaţa se aşează. Acum sunt nişte criterii stricte, dacă IMM-urile nu le respectă sunt automat date de-o parte, dar sunt şi acum firme prospere şi o să mai apară. Eu zic că suntem acum la nivelul cel mai de jos, dar cred că în următorii doi ani, un an, o să se relanseze toată economia şi IMM-urile", a declarat Sorin Bindea, consultant IMM-uri.
Supravieţuirea IMM-urilor pe piaţă este dificilă susţin unii administratori de firme. De exemplu, Dan Vârluţiu conduce, de 10 ani, o firmă mică. A încercat să obţină şi fonduri europene, însă a renunţat, din cauza birocraţiei.
"Uneori e cam greoi, fapt pentru care odată am renunţat la o finanţare pe fonduri ISO datorită multitidinilor de raportări şi tergiversări vizavi de problematica impusă. Am reuşit, totuşi, să fim avizaţi pe calitate respectiv ISO 9000, dar prin efort propriu", a spus Dan Vârluţiu.
La ora actuală, firmele mici şi mijlocii pot obţine finanţări nerambursabile din mai multe părţi, chiar şi de la stat. Ministerul Finanţelor intenţionează să acorde din nou ajutorul de minimis, care s-a acordat până în 2011.
"Valoarea prafonului este tot la 200.000 de euro, iar bugetul este de 100 de milioane de euro pe perioada 2013-2016. Se impune acum crearea a cinci locuri de muncă, pentru o investiţie de 100.000 de euro şi de 7 locuri de muncă pentru investiţii de 200.000 de euro", a declarat Petru Cepoi, consilier superior În cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Cluj.
Pentru a obţine toate aceste ajutoare financiare, repreze