Acces la asistenţa medicală de prevenţie, de diagnostic și curativă, indiferent de mijloacele financiare, sex sau naționalitate. UE garantează zece drepturi fundamentale ale pacienţilor, atât în tratat, cât şi în Carta sa de Drepturi Fundamentale. De câte dintre ele pot beneficia românii, "asiguraţi" în cel mai bolnav sistem medical din Europa?
Vedeţi mai jos cele zece drepturi şi beneficii garantate pentru orice cetăţean UE sunt, potrivit Comisiei Europene, dar şi dezavantajele cauzate de precaritatea sistemului sanitar din România:
1) Dreptul de a beneficia de asistenţă medicală în altă ţară UE
Atunci când vizitaţi o altă ţară UE, trebuie să beneficiaţi de asistenţă medicala, atâta timp cât aveţi Cardul European de Asigurări de Sănătate. Acesta nu este însă o alternativă la asigurarea de călătorienu acoperă costurile asistenţei medicale furnizate de unităţi private, costurile de călătorie cu avionul înapoi în ţara de origine sau contravaloarea bunurilor pierdute ori furate.
Acest card a început să fie distribuit în România de-abia anul acesta, la începutul lunii aprilie, când asiguraţii care au putut solicita caselor de asigurări de sănătate înlocuirea certificatelor provizorii cu cardurile europene de asigurări de sănătate. Este bine de ştiut că prin cardul autohton, statul decontează anumite servicii medicale, de obicei mai puţine decât decontează alte ţări, aşa că este recomandat să studiaţi bine lista înainte să vă trataţi în străinătate.
2) Dreptul de a vă primi banii înapoi, în cazul în care aţi plătit intervenţii medicale care se decontează în ţara de origine
Dacă beneficiaţi de asistenţă medicală plătită într o altă ţară UE, preţul acestor intervenţii poate fi rambursat de către ţara de origine, în anumite condiţii şi la valoarea din ţară.
Cu puţin timp în urmă, Capital a scris