Recent, un nou semnal de alarma a fost tras de Organizatia Mondiala a Sanatatii, potrivit careia, circa 10 la suta din medicamentele care ajung la vanzare, pe plan mondial, sunt contrafacute. Cea mai mare parte a acestor medicamente se comercializeaza online, atentioneaza si medicii. Tot mai multe avertismente au fost lansate in ultimii ani privind comertul cu medicamente contrafacute. In aceste avertismente se arata ca sunt vizate de contrafacere toate grupele terapeutice, iar internetul a devenit „un factor major” in aceasta ilegalitate.
Comertul cu medicamente falsificate pe internet a devenit astfel o afacere infloritoare pentru cei care nu se sfiiesc sa traga foloase pana si din disperarea unor oameni bolnavi.
Contextul socio-economic predispune la astfel de escrocherii. Este criza, banii din buzunarele celor mai multi romani sunt tot mai putini iar preturile medicamentelor din farmacii sunt greu de suportat de catre bolnavi, context in care infloreste piata subterana a medicamentelor vandute pe internet. Sunt mai ieftine, dar de cele mai multe ori raportul dintre pret si risc este de inversa proportionalitate. Cu cat pretul este mai mic, cu atat riscul de a cumpara un produs mai nociv este mai mare.
Medicii spun ca si-au avertizat in nenumarate randuri pacientii sa nu se lase pacaliti de escrocii care se ascund in spatele unei identitati pe internet si comercializeaza medicamente pentru care nu ofera nicio garantie.
„Stiu ca infloreste aceasta practica, exista o piata a falsurilor de medicamente atat de bine facute incat ar putea fi pacaliti pana si distribuitorii. Riscurile sunt foarte mari. De altfel si Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat asupra riscurilor care vin pe internet prin falsurile ce se comercializeaza uneori ca medicamente”, declara medicul Doru Culiceanu.
Potrivit acestuia, au existat situatii in care medic