Cei 16 marinari chinezi şi nava lor de pescuit, care fuseseră capturaţi de nord-coreeni înarmaţi, au fost eliberaţi marţi. 21 mai, de Coreea de Nord.
Proprietarul chinez al vasului, Yu Xuejun, „ne-a declarat că toţi pescarii şi nava lor erau în curs să revină în ţară, sănătoşi şi teferi”, a afirmat un responsabil consular, pentru agenţia de presă Xinhua, precizând că Phenianul nu a confirmat încă eliberarea. Beijingul exercitase presiuni luni asupra Phenianului să acţioneze în acest dosar, în contextul degradării relaţiilor între cele două ţări vecine. Capturarea navei de pescuit şi a oamenilor săi fusese urmată de o cerere de răscumpărare. Dl Yu a declarat pentru AFP că, după părerea sa, echipajul fusese răpit de o navă militară de patrulare nord-coreeană. Cotidianul de stat Global Times a relatat marţi incidentul în pagina întâi şi ‘indignarea publică’ manifestată în China faţă de ‘o răpire interpretată ca un mijloc de a extorca bani facil pentru bandele nord-coreene’. Proprietarul vasului a indicat că nord-coreenii îi ceruseră să verse răscumpărarea într-un cont bancar al unei întreprinderi din Dandong, oraş situat la frontiera chineză separat de Coreea de Nord prin fluviul Yalu. Acesta a cerut autorităţilor chineze să ancheteze această întreprindere. Beijingul a închis la începutul lunii mai un cont bancar nord-coreean în aplicarea sancţiunilor internaţionale, potrivit Agerpres. Astfel este posibil ca Phenianul să fi încercat să se răzbune pentru aceste măsuri restrictive răpind pesacri chinezi şi exercitând un şantaj.
Cei 16 marinari chinezi şi nava lor de pescuit, care fuseseră capturaţi de nord-coreeni înarmaţi, au fost eliberaţi marţi. 21 mai, de Coreea de Nord.
Proprietarul chinez al vasului, Yu Xuejun, „ne-a declarat că toţi pescarii şi nava lor erau în curs să revină în ţară, sănătoşi şi teferi”, a afirmat un responsabil c