Conform unei noi reforme administrative, cabinetul conservator al premierului Mariano Rajoy își propune desființarea a peste 6.000 de primării care guvernează localități cu mai puțin de 5.000 de locuitori. Deși are jumătate din populația Germaniei, Spania are un număr egal de municipalități, iar desfiinţarea acestor instituții ar aduce o economie de peste 8 miliarde de euro la bugetul de stat.
Deși ar avea nevoie ca de aer de puţină relaxare fiscală și de investiţii pentru a pune frâu prelungitei recesiuni economice, cabinetul premierului Mariano Rajoy stăruie în aceeași politică cu care și-a început mandatul, cea a austerității.
De multe ori este acuzat că în spatele acestei reduceri sistematice a cheltuielior în sfera serviciilor publice se află de fapt o politică agresivă de dreapta care vrea să pună capăt drepturilor sociale câștigate în cei 36 de ani de democraţie, și de multe ori realitatea o confirmă. Acum câteva zile o pacientă a fost ridicată de pe masa de operaţie și trimisă acasă, în mijlocul unei intervenţii chirurgicale de urgenţă pentru un anevrism, deoarece între timp se descoperise că nu are asigurare socială. Figura Angelei Merkel este de multe ori demonizată și asociată cu tot răul și sărăcia Regatului Iberic.
Dar se pare că frigul nu vine mereu din nordul Europei. Odată cu debutul recesiunii economice, spaniolii descopera năuciţi tarele unei societăţii, ascunse până acum de aburul ameţitor al prosperităţii boom-ului imobiliar. Șomajul sistematic, ridicatul procent de economie subterană, corupţia - un fenomen aproape cutumiar, care aproape zilnic aduce în faţa instanţei personaje din toate sferele socio-economice, de la politicieni și bancheri până la membrii casei regale, sunt unele dintre multele supape prin care s-a risipit prosperitatea Spaniei.
O altă problemă pe care guvernul premierului Mariano Rajoy și-a pro