Senatorii au adoptat, cu 92 de voturi "pentru", 29 "împotrivă" şi o abţinere, proiectul de lege privind referendumul care prevede că un astfel de scrutin să fie validat dacă participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, faţă de 50% cât este acum prevăzut în actul normativ.
"Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din persoanele înscrise în listele electorale permanente. Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente", prevede proiectul, inițiat de deputatul PSD Florin Iordache.
Senatorul Mihai Răzvan Ungureanu a cerut în cadrul dezbaterilor, din partea Grupului PDL, retrimiterea la comisie, însă propunerea a fost respinsă cu 94 de voturi "împotrivă" şi 27 "pentru:, relatează Agerpres.
"Câţi cetăţeni suntem în România? Cum să punem un prag când nu ştim câţi suntem? Nu trebuie să punem niciun prag. Votul este un drept şi nu o obligaţie", s-a întrebat senatorul PC Cristiana Anghel, care a precizat însă că vorbeşte în nume personal.
Proiectul face parte din categoria legilor organice, Senatul fiind prima Cameră sesizată. Adoptarea acestuia ar facilita USL demersul de modificare a Constituției, întrucât proiectul trebuie supus, în toamnă, unui referendum, după ce Parlamentul îl va adopta.
CITIȚI ȘI: USL vrea un preşedinte mai uşor de demisPonta, de acord cu scăderea cvorumului de participare la referendum la 30%: "Boicotul nu e o exprimare" | VIDEOElena Udrea: Oamenii politici ar trebui să aducă lumea la vot, nu să scadă pragul