Urina de vacă adăugată în lapte face ca acest produs să reziste la temperaturi ridicate şi să nu se acrească, spun specialiştii din industria alimentară. Totodată, pentru miere, românii au descoperit zeci de metode de falsificare, de la cele mai grosolane până la cele mai subtile şi nedetectabile.
Dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrage atenţia asupra pericolelor care se ascund în produsele vândute de ţărani în pieţele agroalimentare. Inventivitatea românului a depăşit orice imaginaţie, micii producători folosind zeci de metode de a falsifica laptele, mierea sau smântâna, multe dintre acestea fiind imposibil de detectat. “Sunt extrem de multe metode de a falsifica mierea, unele chiar foarte grosolane: se ia zahăr, se inverteşte cu acid, se pun arome şi iese de care miere vrei. Dar sunt alte falsuri foarte subtile, aproape imposibil de detectat. Unul dintre acestea este hrănirea excesivă a albinelor din stup cu zahăr sau cu sirop de glucoză şi atunci nu mai este miere autentică. Se mai face miere din sirop de porumb, care se produce de multe ori din porumb modificat genetic, atât de incriminat în epidemia de supraponderabilitate şi obezitate”, ne spune dr. Mencinicopschi. Acesta precizează că falsificarea mierii se mai face prin adaos de substanţe îndulcitoare naturale: zahăr, sirop de glucoză, sirop de porumb şi melasă, dar şi de substanţe îndulcitoare de sinteză: zaharină, aspartam, ciclamaţi. Pentru mascarea falsurilor, se mai pun substanţe de îngroşare: amidon, gelatină, clei de oase, albuş de ou, dar şi coloranţi - caramel şi conservanţi - acid salicilic, acid benzoic.
Lapte cu sare, urină de vacă şi azotaţi
Dr. Mencinicopschi avertizează asupra riscurilor pe care ni le asumăm atunci când cumpărăm lapte dulce de la ţărani, în special vara. “Pentru a preveni şi masca defec