Sărbătoarea „Sf. Constantin şi Elena“ reprezintă şi ziua unuia dintre cele mai bune licee din Tulcea, Spiru Haret. Este liceul care i-a format pe marele academicianul român Constantin Moisil sau pe lingvistul Mioara Avram. Lista valorilor date de această unitate şcolară cu tradiţie la Tulcea este extrem de amplă şi rămâne deschisă.
Cea mai veche unitate de învăţământ liceal din Tulcea a luat naştere în anul 1883, pe data de 14 noiembrie, ca şcoală de băieţi, în în 1897 aceasta se transformă în liceu.
De pe băncile Colegiului Dobrogean „Spiru Haret”, au plecat să slujească ştiinţa, cultura românească, academicienii Constantin Brătescu (geograf), Orest Tafrali (istoric), Nicolae Cornăţeanu (biolog), Nicolae Dinulescu (inginer), savanţii Alexandru Arbore, Paul Nicorescu, Sergiu Condrea, Ovidiu Voicu, profesorii universitari - doctori Constantin Caloghera, Enciu Minciu, Alexe Cristea, Dan Potolea, Edmond Berceanu, Marin Ciurel, filologii Mioara Avram, Victor Ivanovici, Gheorghe Nedioglu.
Şi prefectul şi-a petrecut adolescenţa pe strada 14 Noiembrie
Prezent la manifestările organizate astăzi, prefectul de Tulcea, Lucian Simion, a vorbit despre adolescenţa sa, petrecută, precum mulţi alţii, în clădirea monumentală de pe strada 14 Noiembrie.
„Aici mi-am petrecut o perioadă bună din adolescenţă. Am terminat un liceu pe care cu toţii în acea perioadă l-am considerat a fi vârful învăţământului tulcean şi nu ne-am înşelat atunci când am venit în acest liceu. Drept dovadă, aşa numita promoţie 80 în care din clasa a XII-a, din 26 de elevi, 24 am intrat din prima sesiune de examene la facultate şi ştim foarte bine că erau într-adevăr examene“, îşi aminteşte Lucian Simion.
De ce Spiru Haret
„Un sprijin deosebit l-a acordat şcolii în această perioadă omul de ştiinţă şi pedagogul Spiru Haret, pe atunc