Analiștii spun că decizia de marți a Curții a evitat un blocaj parlamentar fără precedent.
Liliana Palihovici execută constituţional interimatul funcţiei de preşedintă de legislativ după demiterea lui Marian Lupu. Decizia aparţine Curţii Constituţionale, care a obligat însă legislativul să aleagă neîntârziat un speaker plenipotenţiar pentru a nu perpetua prea mult acest interimat. Amănunte despre decizia curţii şi consecinţele ei are Liliana Barbăroşie.
Decizia de astăzi a Curţii Constituţionale a făcut posibilă evitarea unui blocaj parlamentar fără precedent, pe care încercau să şi-l imagineze in ajun mai mulţi analişti. Dacă ar fi dat dreptate liberalilor lui Mihai Ghimpu care au depus sesizarea, Curtea ar fi invalidat in mod automat toate deciziile adoptate de legislativ după demiterea lui Marian Lupu, in plus ar fi făcut imposibilă activitatea de mai departe a acestuia.
Pe lista deciziilor dezavuate s-ar fi pomenit fireşte si amendamentele la Codul Electoral privind votul mixt abrogat de zisa majoritatea de ocazie, şi pragul electoral minim de 6 la suta.
Dar cea mai mare dificultate ar fi provenit din faptul că parlamentul nu ar mai fi putut să se întrunească pentru că nu ar fi avut cine îl convoca. Şi atunci s-ar fi ajuns la anticipate din cauza nefuncţionalităţii legislativului.
Motivându-şi verdictul, magistraţii au spus că parlamentul trebuie să decidă în mod autonom cum îşi organizează activitatea. Interimatul funcţiei de speaker – o soluţie pe care s-a mers după demiterea lui Lupu – nu poate însă dura la nesfârşit, se arată într-un comunicat al CC, şi nu poate fi similar cu capacitatea deplină a funcţiei.
Aşa că CC îi obligă pe parlamentari să limiteze în mod neîntârziat prerogativele interimarului şi să aleagă în mod neîntârziat un speaker plenipotenţiar.
De altfel expert