Conform estimărilor specialiştilor, în România, numărul persoanelor care suferă de boli inflamatorii intestinale (BII), în 2013, este de 5-10 ori mai mare comparativ cu anul 2002. Specialiştii susţin că alimentaţia dezechilibrată şi unele medicamente sunt de vină.
Din 5.000 de pacienţi diagnosticaţi cu BII la noi în ţară, doar 20% figurează în Registrele Naţionale. Prof. dr. Mircea Diculescu, preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie, susţine că această „creştere a numărului de pacienţi cu BII este legată de mai mulţi factori, printre care se numără: alimentaţia dezechilibrată, stilul de viaţă, folosirea iraţională a antibioticelor, imunizările repetate”.
Simptomele sunt înşelătoare
Manifestările şi simptomele BII sunt variate şi comune cu ale altor afecţiuni – dureri abdominale, stare de oboseală, pierdere în greutate, diaree timp de zile sau săptămâni întregi. Cele mai multe cazuri se înregistrează la persoanele tinere, cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani.
BII pot afecta ochii şi pielea
Aproximativ 70% din pacienţii cu BII au întâmpinat dificultăţi în a-şi menţine relaţiile de prietenie sau de familie sau în a-şi face altele noi şi 43% au fost nevoiţi să îşi ajusteze activitatea la locul de muncă. BII pot fi asociate cu apariţia altor afecţiuni, precum ale ochilor, articulaţiilor sau pielii. Aproximativ 53% din pacienţii cu Boala Crohn au nevoie de spitalizare la 10 ani de la diagnosticare, 30-50% din pacienţi au nevoie de intervenţii chirurgicale şi până la 20% necesită o a doua operaţie în 5-10 ani.
Boala Crohn afectează mai ales tinerii
Printre simptomele Bolii Crohn se numără: crampe, scăderea în greutate şi, în unele cazuri, sângerare rectală. Boala Crohn afectează persoane de toate vârstele, dar cele mai des întâlnite cazuri sunt în râ