Liderii UE dezbat miercuri 22 mai la Bruxelles politica de securitate energetica fără ca în fapt ei să poată evolua prea mult în acest dosar. UE a eşuat în politica sa de energie, observă acum marii actori energetici europeni.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Această politică şi-a propus trei obiective (împiedicarea schimbărilor climatice, ameliorarea competitivităţii şi aprovizionarea continentului) şi niciunul nu a fost atins.
Problema este sintetizată într-adevăr cum nu se poate mai bine de actorii energetici (ENEL, GDF Suez, EON, RWE) si cu greu vor putea liderii europeni sa aduca un raspuns favorabil acestor trei obiective.
UE caută de fapt omogenitate, reguli stabile şi clare pentru întreaga UE în materie de energie şi asta pentru a reduce satisfacator emisiile de CO2 până în 2030, obiectiv fixat cu ani în urmă.
Pe partea concurenţei, compania franceza GDF Suez trage un semnal de alarmă şi spune ca riscul unei gigantesti pane de curent nu este exclus, avînd in vedere preturile la care se produce astazi electricitatea , intre altele.
Prin urmare, la acest summit se aşteaptă un semnal de "europenizare" a pieţei energiei, după cum s-a exprimat comisarul european al energiei Günther Öttinger.
Şi de ce nu ? spune el, trebuie lăsate liber frâu proiectelor pilot britanice şi poloneze privind gazul de şist ca o posibilă rezolvare a problemei de concurenta cu care se confrunta industriile mari consumatoare.
Privind creerea unei piete unice energetice, se constata un progres, desi nu suficient, pe plan national al transpunerii textelor adoptate la Bruxelles.
În fine, in ceea ce priveste aprovizionarea, si aici este nevoie de o viziune integrata , europeana, pusa pe hârtie de nenumarate ori la Bruxelles si niciodata aplicata de statele membre.
Se vorbeste despre diversificarea surselor d