Impreuna vom scoate din uitare acel aspect al orasului Moscopole care nu este foarte bine cunoscut nici pana astazi.
Desi importanta economica a urbei intemeiata de aromanii moscopoleni nu poate fi tagaduita, detalii legate de marfurile care treceau prin mainile acestor negustori capabili si reteaua lor comerciala continentala raman inca intr-un con de umbra.
Chiar daca informatiile sunt putine, pe cele pe care le avem le vom folosi pentru a surprinde macar o parte a vietii economice a orasului Moscopole, o urbe care s-a inchegat in jurul muntilor Gramos, la o inaltime de 1.150 de metri si la 100 de kilometri de Tirana (capitala Albaniei de azi - n.red.), care la momentul apogeului, in prima jumatate a secolului al XVIII-lea, era considerat unul dintre cele mai mari orase al Imperiului Otoman.
Nu doar locul ascuns intre munti, ci si controlul strict in regiune al otomanilor le-au oferit moscopolenilor un centru propice pentru desfasurarea tranzactiilor comerciale, dar si un sentiment de siguranta ce se va dovedi, insa, inselator.
Orasul lor este coplesit de navalirile cetelor de talhari albanezi, dezlantuiti in timpul razboaielor ruso-turce petrecute la sfarsitul secolului al XVIII-lea, profitand numaidecat de haosul ce s-a instapanit in regiune ca urmare a luptelor. Insa lovitura finala i-a apartinut celui cunoscut ca "Leul de la Ianina", un pasa cu origini albaneze, trecut la mahomedanism, care a distrus din temelii orasul.
In doar cativa ani de la raidul lui, Moscopole va deveni de nerecunoscut. Este interesant de mentionat ca in "Travels in northern Greece" topograful britanic William Martin Leake face o scurta descriere a locurilor: "(...) in prezent mai sunt doar doua sau trei sute de case locuite in acest loc (...) orice ar fi fost odata, in acest moment, Moscopole prezinta acum infatisarea unui sat."