Penitenciarul Gherla doreşte să atragă tineri clujeni spre instituţiile de învăţământ din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională pentru a le oferi ulterior un loc de muncă. Oferta educaţională este bogată, sistemul având nevoie de bucătari, de şoferi, dar şi de medici şi economişti.
În prezent, la Penitenciarul Gherla lucrează aproximativ 500 de persoane, însă instituţia este deschisă pentru noi angajări, având în vedere că, anual, se fac pensionări. Cu toate că munca în penitenciar poate să nu pară tocmai tentantă pentru tineri, acest domeniu are avantajele sale, unul dintre acestea fiind că la finalul cursurilor de specializare absolventul beneficiază de siguranţa încadrării în muncă. "Oferta generoasă de anul acesta pune la dispoziţia tinerilor care îşi doresc o carieră în sistemul penitenciar românesc, o gamă variată de specialităţi, care pe lângă domeniile atractive şi gratuitatea şcolarizării, oferă şi siguranţa încadrării absolvenţilor", subliniază reprezentanţii Penitenciarului Gherla.
Daniel Donciu, purtătorul de cuvânt al instituţiei, spune că în unităţile de învăţământ din ţară sunt, în acest an, 318 locuri repartizate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), iar o parte din tinerii care vor absolvi cursurile specializate, universitare sau post liceale, vor ajunge să lucreze la Gherla. Tinerii pot opta pentru opt instituţii de învăţământ din ţară, între care şi Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza" Bucureşti şi Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul" Bucureşti, la aceasta din urmă fiind zece locuri la specializarea Psihologie - informaţii, şi cinci la specializarea Studii de securitate şi informaţii. Aboslvenţii de liceu mai au alocate 17 locuri la Institutul Medico-Militar Bucureşti, unde pot urma Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină Dentară sau Facultatea de Farmacie. Oferta este genero