Concurenţa a aplicat amenzi de aproape 450 mil. euro de la înfiinţare, dar contestaţiile din instanţă vizează aproape 300 mil. euro din valoarea totală.
Instanţele au decis anul trecut reducerea cu aproximativ 30% a amenzilor date de Consiliul Concurenţei şi contestate de companiile vizate, comparativ cu reduceri de 50% obţinute în anii anteriori, iar cele mai mari amenzi date de instituţie până în prezent, care au vizat companii din domeniul petrolier şi telecomunicaţii, sunt în continuare disputate în procese ale căror rezultate vor influenţa statistica, a declarat pentru ZF Bogdan Chiriţoiu, preşedintele autorităţii concurenţiale.
„În statistica pe anul trecut suntem destul de sus, undeva pe la 70% (procente menţinute din cuantumul amenzilor disputate în instanţă - n.red.). În anul precedent eram la 50%. Avem în general un procentaj mare de reuşită la Înalta Curte ca menţinere a deciziei de încălcare a legii, dar pe cuantumul amenzilor uneori instanţa reduce aceste sume“, a spus Chiriţoiu, adăugând că „totuşi 70% e destul de mult, cred că 50% e mai reprezentativ pentru ceea ce se întâmplă“.
Consiliul a dat, de la înfiinţare până la sfârşitul anului 2012, amenzi cu o valoare totală de aproape 450 mil. euro în urma unor investigaţii în sectoare cum ar fi petrolier, telecomunicaţii, farmaceutic, producţie de ciment sau bancar. Judecătorii au menţinut prin decizii irevocabile date în 2012 amenzi aplicate de Consiliul Concurenţei în valoare de circa 30 milioane lei, comparativ cu 24 mil. lei în anul anterior şi 8 mil. lei în 2010.
„Cele mai mari amenzi din istoria noastră sunt încă în instanţă. Avem cam 300 mil. euro amenzi acordate, mare parte încasate deja de ANAF, dar care sunt în instanţă, în special petrolul şi telecomunicaţiile, care fac mai mult decât toate amenzile date de Consiliul Concurenţei în toată existenţa