Chinezii nu au abandonat proiectul noului grup de la Rovinari, a declarat directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, după vizita sa în China. Ciurel a spus că se lucrează la studiul de fezabilitate ce va fi gata în octombrie- noiembrie şi că, după noile calcule, grupul va fi amplasat pe locul actualului sediu administrativ de la Rovinari.
Grupul de la Rovinari va fi construit de chinezi în locul unui sediu administrativ de la Termocentrală. Laurenţiu Ciurel a spus că partenerii chinezi au aflat despre problemele cu scăderea consumului de energie, dar nu au renunţat la proiect. „Partea chineză era extrem de bine informată şi la curent cu tot ce se întâmplă în sistemul energetic şi cu sincopa de la sfârşitul lunii aprilie - începutul lunii mai, cu scăderea drastică a consumului de energie, când s-a ajuns la minimul istoric de 3700 de MW pentru câteva ore. Analizându-se situaţia s-a ajuns la concluzia că este o situaţie conjuncturală, există un mare potenţial viitor şi că proiectul de la Rovinari va continua“, declarat Ciurel. Studiul de fezabilitate este făcut în proporţie de 40%, iar pentru acesta chinezii colaborează cu o firmă românească.
Chiar dacă studiul nu este gata, Ciurel apreciază că pentru infrastructura pe care partea română o va da, adică amplasamentul grupului, priza de apă, etc., statul român va deţine maxim 7% din acest grup. Grupul de un miliard de dolari va fi spaţiul blocului administrativ. „Probabil că grupul nou, ca amplasament, nu va fi pe fosta locaţie a grupurilor 1 şi 2, ci undeva unde acum e corpul administrativ care va trebui demolat“, a explicat Ciurel.
VIZITĂ
Laurenţiu Ciurel a menţionat că la sfârşitul anului va fi o vizită la nivel înalt între cele două ţări, China şi România. Fie va merge Victor Ponta, fie primul ministru chinez va veni la Bucureşti. Ciurel a rămas impresionat de teh