IAȘI. După lupte „seculare“, noul Palat de Justiție din Iași este la câteva luni de finalizare. Chiar și așa, clădirea adduce cu sine unele probleme organizatorice, care vor afecta activitatea instanțelor de judecată. Una dintre cele mai importante probleme este aceea că noua clădire nu va include și Judecătoria.
De mai bine de un deceniu, șefii Justiției ieșene, reprezentanții Ministerului de Justiție și autoritățile locale s-au… „scremut“ să găsească un loc și fondurile necesare pentru a ridica un nou sediul al instanțelor de judecată. În urmă cu peste doi ani, lucrurile s-au pus în mișcare, însă, din câte se pare, nu spre drumul cel mai potrivit.
Aceasta deoarece noul sediu va cauza probleme în ceea ce privește activitatea instanțelor. În primul rând, noul Palat de Justiție a fost conceput pe verticală, în condițiile în care, în mod normal, ar fi trebuit structurat pe orizontală, pentru a ușura munca personalului auxiliar și a înlesni accesul personalului, dar și al justițiabililor.
În al doilea rând, specialiștii susțin că avocații vor avea de furcă, deoarece în noua clădire vor intra doar Curtea de Apel și Tribunalul Județean, în vreme ce Judecătoria se va muta în vechiul imobil al Palatului de Justiție din Iași, din proximitatea Halei Centrale. Astfel, avocații care vor avea două-trei dosare în același timp, dar la instanțe diferite, să zicem Judecătorie și Tribunal, riscă să primească amenzi peste amenzi pentru absența de la termenele de judecată.
Mai mult, Tribunalul Militar se află în zona Copou și, dacă legislația se va modifica în curând, toate dosarele penale ce îi implică pe polițiști ori personalul militar se vor judeca acolo. Așadar, în cazul în care vreun membru al Baroului Iași „va avea norocul“ de a intra în trei dosare, unul la Judecătorie, unul la Tribunal și unul la Curtea de Apel Iași,în aproximativ aceeași perioadă a un