INTRODUCERE:
Principala problemă a tinerilor din Uniunea Europeană este rata de şomaj ridicată care, conform datelor publicate de Biroul European de Statistică (Eurostat), pentru luna martie 2013, atinge nivelul de 23,5%, iar în zona Euro de 24%. Vorbim aici despre tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 25 de ani care nu sunt angajaţi şi nici nu urmează o formă de învăţământ sau de pregătire profesională şi cărora, cu cât această perioadă se prelungeşte, le va fi din ce în ce mai dificil să se integreze pe piaţa muncii. În România cifrele arată la fel de rău: 23.7%, aproape de patru ori mai mare decât şomajul populaţiei adulte, care a fost, în aceeaşi perioadă, în jur de 6%.
Mai mult, lipsa de viziune a guvernului USL asupra şomajului în rândul tinerilor îngroaşă pe zi ce trece rândurile şomerilor cu diplomă. Pentru combaterea acestei probleme, guvernul PDL elaborase Planul Naţional de Stimulare a Ocupării Tinerilor, ce avea drept scop găsirea unor soluţii pentru angajarea tinerilor în termen de patru luni de la finalizarea studiilor sau pentru încadrarea lor într-un curs de formare profesională, la finalul căruia să devină angajabili. După un an de guvernare, USL nu a pus în aplicare acest plan, sfidând nu doar aşteptările românilor, dar şi angajamentele internaţionale ale României, din moment ce ţara noastră s-a angajat încă din ianuarie 2012 că va elabora planul respectiv.
Având in vedere: creşterea numărului de tineri care devin şomeri cu diplomă; insuficienţa programelor de consiliere pentru accederea tinerilor pe piaţa forţei de muncă; posibilităţile limitate de formare profesională; părăsirea timpurie a şcolii fără a obţine o calificare; respingerea de către parlamentarii USL a amendamentelor la Legea Bugetului privind învăţământul profesional; incapacitatea accesării eficiente de către Guvernul USL a fondurilor europ