ECONOMICA.NET a alcătuit portretul candidatului ideal în 2013, din prisma inteligenţei emoţionale pe care angajatorii o caută la candidaţi, din prisma experienţei, studiilor şi abilităţilor pe care candidaţii ar trebui să le dovedească pentru a fi atractivi pe piaţa muncii în 2013.
În primul rând, candidatul ideal în 2013 este echilibrat, dovedeşte flexibilitate, rezistenţă la stres şi mult calm. Adică are inteligenţă emoţională ridicată.
Inteligenţa emoţională rămâne prima cerinţă cu adevărat importantă solicitată oricărui candidat, mai ales pe posturile-cheie de mid-top management, ne-a spus Irina Vasile, country manager la Antal International Network – Romania, jucător mare din piaţa de executive search din România.
“Prin inteligenţă emoţională subînţelegem foarte multe componente: echilibru emoţional, calm, adaptabilitate, flexibilitate, rezistenţă în situaţii stresante, atitudine pozitivă şi constructivă. Pe româneşte: multă diplomaţie”, a explicat pentru ECONOMICA.NET Irina Vasile.
Candidatul vânat de cei mai mulţi angajatori în 2013 are experienţă dovedită în postul pentru care aplică.
“Factorul ani lucraţi într-o anumită arie (n. red. de expertiză) şi rezultatele obţinute la acel job contează enorm în alegerea unui candidat. Evident că într-o lume în care toţi se grăbesc, o lume a primului venit – primul servit, a crizei mondiale de resurse şamd., se preferă oamenii gata pregătiţi, gata formaţi şi mai ales care au şi dovedit că în toţi anii lucraţi au avut rezultatele cele mai bune cu putinţă. De aici şi tragedia şomerilor cu diplome”, ne-a explicat Irina Vasile.
Candidatul ideal în 2013 vorbeşte fluent cel puţin două limbi străine şi a absolvit o facultate prestigioasă.
“Facultăţile absolvite – cât de grele au fost şi renumele lor – au importanţă în aprecierea profilului unui viitor angajat, şi funcţie de poziţie, se i