La Sibex, speculatorii au fost prudenţi în prima jumătate a şedinţei de marţi. După peste şapte ore de tranzacţionare numărul contractelor era de 415 iar valoarea rulajului se ridica la puţin peste 5 milioane lei. Cotaţiile derivatelor au evoluat mixt, în funcţie de produs.
Cu 215 contracte încheiate pe scadenţa iunie, derivatul pe indicele Dow Jones era cel mai tranzacţionat produs. Direcţia cotaţiei futures de la Sibiu a celui mai mediatizat indice din lume era una pozitivă şi, la ora 17.00, aceas-ta se situa la 15.365 de puncte, în urcare cu 65 de puncte. Pe piaţa americană, preţul futures al indicelui nu a înregistrat variaţii convingătoare, în condiţiile în care inves-titorii aşteaptă să vadă dacă FED va lua în considerare să reia programul său de stimulare economică.
Între următoarele trei-patru produse tranzacţionate la Sibex diferenţele de lichiditate erau mici, volumul fiind doar de ordinul zecilor de contracte. Pe segmentul derivatelor pe mărfuri se specula pe preţul petrolului şi al aurului. Se înregistrau 36 de contracte DEOIL_LSC pe scadenţa iunie. Preţul aurului negru scădea cu 0,19%, fiind estimat la 96,75 USD/baril. Şi speculaţiile cu preţul aurului aveau ca rezultat scăderea cotaţiei unciei, după prima jumătate a zilei. Numărul contractelor SIBGOLD_RON iunie era de 34 iar preţul unei uncii valora 1361,1 do-lari, în minus cu 36,1 USD.
Pe segmentul derivatelor valutare, euro se deprecia faţă de dolar. Conform datelor de la ora 17.00, moneda comună pierdea 0,18% faţă de cea americană pe scadenţa iunie pentru care era estimată la 1,2869 USD. Numărul contractelor era de numai 40. Pe plan extern, indicele dolarului (DXY) a cres-cut, înainte de discursul de miercuri al preşedintelui FED, Ben S. Bernanke.
Sectorul derivatelor pe acţiuni nu a ieşit din amorţeală, interesul fiind redus. DESIF5 a atras 17 contracte pe iunie şi 19 pe