Săptămâna viitoare, la Romexpo are loc Salonul de Carte Bookfest 2013. Sub umbrela proiectului „Trei ţări, aceeaşi limbă” standul ţărilor invitate din Hala C4-C5 va aduce la Bucureşti 24 de oaspeţi de onoare din Germania, Austria şi Elveţia.
Înainte de sosirea la Bucureşti, o parte a scriitorilor invitaţi de şi-au mărturist gândurile cu care vin sau revin în România. Katharina Hacker, un nume de prim rang al prozei europene contemporane, laureată cu Premiului Naţional al Cărtii din Germania, este la a treia vizită în România: „Am fost în 1998 şi, apoi, în 1999 sau 2000, dacă îmi amintesc bine – în Bucureşti, la Cetate şi la Cluj. Au fost călătorii frumoase, mi-a plăcut mult ţara. Arhitectura Bucureştiului mi s-a părut familiară, fiindcă mi-a adus aminte de Tel Aviv, unde am petrecut mai mulţi ani. Mi-a placut peisajul, mi-a placut cât de mult se găteste şi se trăieste în aer liber. Mi-a plăcut călătoria cu trenul spre Cluj, deşi mi-a fost cam frică, era o lună plină şi luminoasă, trenul mergea încet printre munţi, la întors se auzeau câinii urlând şi-i vedeai cum se apropie în haite de trenul care se tot oprea din loc în loc. Am citit cărţile lui Mircea Cărtărescu, şi îmi plac foarte mult, cu fantezia lor invadatoare şi încăpăţânată. Clujul mi s-a părut minunat, am fost impresionată de câtă lume învăţa foarte bine germana în grădiniţe şi în şcoli. M-au deprimat, însă, aspectele naţionaliste. Sunt foarte curioasă să văd cum s-a schimbat Bucureştiul şi, totodată, cum s-au sedimentat dificilele evoluţii politice. Ca privitor de pe margine, nu-ţi poţi dori altceva decât ca această ţară să aiba parte de o guvernare deşteaptă şi cumpătată”.
Pentru prima dată în Capitală
Spre deosebire de ea, scriitoarea austriaca Julya Rabinowich, cunoscută deopotrivă ca autoare de proză şi teatru, pictoriţă şi interpret, vine pentru prima da