Ţigările electronice, folosite din ce în ce mai des pe baza convingerii că ajută fumătorii să renunţe la viciu, pot avea efectul contrar, existând riscul de a-i determina pe tineri să se apuce de fumat, consideră criticii acestui dispozitiv, potrivit Mediafax.ro.
Criticii atrag în special atenţia asupra faptului că aceste ţigări nu prezintă nicio restricţie în ceea ce priveşte vârsta sau cine le poate cumpăra şi sunt disponibile şi în arome de căpşuni sau ciocolată, putând fi astfel la fel de ademenitoare pentru copii cum sunt băuturile răcoritoare.
Estimat la 600.000 la începutul lui 2013, numărul utilizatorilor ţigărilor electronice în Marea Britanie este aşteptat să depăşească un milion până la sfârşitul anului, scrie Daily Mail.
Conceput să imite aspectul unei ţigări normale, dispozitivul constă într-un cartuş ce conţine nicotină lichidă şi o componentă de încălzire. Prin tragerea de la un capăt al ţigării, lichidul plin cu nicotină trece prin această componentă, fiind transformat într-un vapor vizibil care este inhalat şi apoi expirat.
Procesul creează o senzaţie de relaxare, asemănătoare fumatului, dar, potrivit producătorilor, fără chimicalele cancerigene create de tutun. Cu alte cuvinte, cei care trec de la fumat la "inhalat vapori" îşi pot asigura nevoia de nicotină într-un mod mai sănătos.
Totuşi, ţigările electronice pot fi dăunătoare. În primul rând, există preocupări privind identitatea exactă a substanţelor pe care utilizatorii, în special tinerii şi adolescenţii, le inhalează. O analiză a cartuşelor efectuată în Statele Unite a descoperit urme de chimicale toxice şi carcinogene, deşi într-o concentraţie mult mai scăzută decât în cazul ţigărilor normale.
O echipă de cercetători de la Universitatea din California a descoperit particule de argint, fier, aluminiu şi silicat şi nanoparticule de tinichea, crom şi nichel, mu