Panouri solare, telecom: Comisia Europeana critica metodele anticoncurentiale ale chinezilor si trece in ofensiva. Mari exportatori, germanii denunta „o grava eroare” europeana.
La capatul unui lung schimb de replicit, Europa trece in ofensiva impotriva concurentei, catalogata „neloiala”, „made in China”. In rafala, Comisia Europeana a programat drepturi vamale prohibite impotriva panourilor solare chineze si a lansat premizele unei anchete antidumping impotriva Huawei si ZTE, doi giganti ai telecomucatiilor. Acest act de escaladare nu este insa pe placul tuturor europenilor si ingrijoreaza primul exportator al UE, Germania.
Comisarul Karel de Gucht, liberal flamand, vrea sa puna capat ajutoarelor publice care ar permite marilor firme chineze sa se impuna cu preturi mici pe piata internationala. La celalalt capat al evantaiului politic, ministrul francez, Arnaud Montebourg, a denuntat de la Paris „naivitatea europenilor” in fata interventionismului promovat de Beijing.
In privinta panourilor solare, replica UE vine cam tarziu: China, de departe numarul unu mondial, exporta 80% din productia sa catre UE. Fabricatia europeana s-a blocat. Incepand cu 6 iunie, Bruxelles intentioneaza sa taxeze cu 37% pana la 68% cele aproximativ 20 de miliarde de euro, valoarea livrarilor chineze. Este cel mai grav contencios comercial dintre cele doua parti. Beijing a dat de inteles ca va ridica problema in fata Organizatiei Mondiale a Comertului.
In ceea ce priveste conflictul cu producatorii de echipamente de telecomunicatii, Huawei si ZTE, masurile preconizata de Bruxelles au acelasi scop: de a pune la adapost industria europeana de resort, ultrasensibila. Comisia Europeana s-a declarat gata sa lanseze o ancheta formala privind violarea regulilor anti-subventii si antidumping.
Aceasta confruntare dintre UE si China, catalogata frecvent drept „mama